Email:

office@vinarijaarsenijevic.rs

Telefon:

060 0186659

Adresa:

Selo Vinča, Topola

 

Top 7 destinacija u Šumadiji

Top 7 destinacija u Šumadiji

Šumadija, srce Srbije, kako je od milošte zovemo, ime je dobila po nepreglednim šumama, zbog svoje plodnosti i umerene klime. Danas ona predstavlja idealnu poljoprivrednu i vinogradarsku regiju.

Kada vas put navede na našu stranu i poželite da posetite najinteresantnije destinacije u središtu Šumadije i pritom probate i proizvode kojim se naše podneblje ističe i ponosi, ovo su neke koje bismo vam preporučili.

  1. Oplenac

Nadomak grada Topola, uzdiže se stenovito brdo Oplenac. Na raskršću četiri puta, ovo mesto čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda do današnjih dana. Meštani veruju da se tu nalazi vazdušna banja, gde je vazduh toliko prijatan da je čak ovde potrebno i mnogo manje sna da bi se čovek naspavao i osetio odmornim.

Oplencu, i njegovoj lepoti koju pruža, nije odoleo ni Đorđe Petrović-Karađorđe. Doselio se u podnožje Oplenca i time promenio istoriju male varošice, načinio ga mestom najvećih kulturnih zbivanja tog doba i simbolom oslobođenja srpskog naroda od Turaka.

Jedna od znamenitosti koje krase ovo mesto je crkva Sv. Đorđa,  impozantna petokupolna građevina čija je unutrašnjost oslikana sa više od 40 miliona raznobojnih staklenih kockica, koje sa 15.000 raznih nijansi boja oslikavaju kopije fresaka iz 60 srpskih srednjovekovnih crkava i manastira.

U blizini se nalazi i kuća kralja Petra I, crkva Presvete Bogorodice ili Karađorđeva crkva, Karađorđev konak,kao i Oplenački vinogradi, gde počinje tradicija uzgajanja I proizvodnje Kraljevskog vina.

  • Kraljeva vinarija

Jedna od najstarijih vinarija u Srbiji. Podigao je kralj Aleksandar I Karađorđević 1931.godine, kao jednu od tada najsavremenijih vinarija na Balkanu, čime je davao primer ostalim vinarijama za uzgoj i proizvodnju najkvalitetnijeg vina. Ova vinarija dugo nije bila u funkciji, ali je ponovo osposobljena za rad 2007. godine i počela je sa proizvodnjom vina iz sopstvenih zasada.  U sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i vinoteka, kao i jedinstvena kolekcija vina na Balkanu iz doba Karađorđevića.

  • Vinarija Arsenijević

Porodična vinarija sa dugom tradicijom gajenja vinove loze i proizvodnje vina u Šumadiji. Smeštena u selu Vinča, nadomak Oplenca, u kojoj se tradicionalnim pristupom uz modernu tehnologiju, proizvode vina od internacionalnih sorti, koja nose oznaku kvalitetnih i vrhunskih vina proizvedenih u Šumadiji.

  • Orašac i Marićevića jaruga

Orašac je mesto koje zauzima značajno mesto u našoj istoriji, na kojem su se na Sretenje, 15. februara 1804. sastali, nakon 400 godina vladavine Turaka, vođe tadašnje Srpske države u nameri da podignu Bunu protiv Dahija, čime bi oterali Turke sa ovih prostora. Za vođu ovog ustanka izabran je Đorđe Petrović, Karađorđe. U čast uspešne revolucije, kojom su Turci brzo oterani, na ovom mestu podizanja Prvog Srpskog ustanka, je podignut spomen-kompleks.

U neposrednjoj blizini spomen kompleksa se nalazi i spomen česma na lokaciji Marićevića jaruga, na kojij se nalazi i lik Vožda, sa natpisom.

  • Bukovička banja

Nalazi se nadomak Aranđelovca, u podnožju planine Bukulje, čuvena je pre svega po vodi sa izvora koji se u njoj nalazi. O lekovitosti vode pročulo se nadaleko, pa je jedan od revnosnih posetilaca bio i Dositelj Obradović. Dok je knjaz  Miloš Obrenović poželeo da se baš ta voda služi na dvoru kao stona voda. A veruje se i da je sama knjeginja Milica, uz pomoć ove lekovite vode, ozdravila od neke bolesti.

  • Risovačka pećina

Na ulazu u Aranđelovac nalazi se i Risovačka pećina, koja je stavljena pod zaštitu prirode I kategorije. Posebno je interesantna jer su u njoj otkriveni arheološki ostaci staništa ledenog čoveka, kao i mnogih životinja starijeg kamenog doba. Danas je ova pećina uređena prema svim principima savremene prezentacije i otvorena je za posetioce.

  • Garaško jezero

Garaško jezero je još jedna od prirodnih lepota ovog kraja, a nalazi se na obodima Bukulje, 10-ak kilometara udaljena od Aranđelovca, na nadmorskoj visini od 400m. Nastalo je pregrađivanjem reke Bukulje za potrebe vodosnabdevanja Aranđelovca i okoline.

No Comments

Post A Comment